Cirkevný deň, v ktorom centrom služieb Božích bol človek, nie Boh

RUŽOMBEROK – Kampaň za opätovné zvolenie Eľka za generálneho biskupa je v plnom prúde. Aj za cenu prikrášľovania reality a budovania potemkinovských dedín. Ukázal to i nedávny Evanjelický deň v Ružomberku, ktorý sa konal 23. júna v športovej hale Koniareň.

V predvečer podujatia sa v ružomberskom kostole uskutočnil večer slova a hudby. Samotný Evanjelický deň sa začal službami Božími v Koniarni a jeho súčasťou boli akcie pod názvom Biblia na ceste k človeku, Biblia na ceste s človekom. Nechýbala výstava o príbehu Biblie.

Eľko sa v rozhovore pre miestne noviny v Ružomberku pochválil, že na Evanjelický deň prišlo okolo dvetisíc ľudí. Pritom za bývalého vedenia ECAV chodili dve tisícky veriacich na deň Západného dištriktu na Branči – nie na celocirkevné podujatie. Na akciách s pôsobnosťou na celom Slovensku sa v tých časoch stretávalo aj desaťtisíc evanjelikov. Z Branča dnes ostalo len zborové podujatie a príde naň možno 100 – 200 ľudí. K záujmu o tohtoročný Evanjelický deň však Eľko sebavedomo vyhlásil, že: „… hala sa zaplnila do posledného miestečka.“ Jeho počty však nesedia, ak tvrdí, že do Ružomberka prišlo zhruba 2 000 evanjelikov. Hala Koniareň má totiž kapacitu 4 500 ľudí – aj to len v hľadisku. Evanjelici mali k dispozícii aj miesta v hráčskej časti športového objektu. Snaha vytvoriť dojem obrovského záujmu o podujatie organizované pod Eľkovou taktovkou krátko po tom, ako sa verejnosť dozvedela, že chce byť biskupom aj na ďalších šesť rokov, sa tak ukazuje ako zlyhanie jeho propagandy v konfrontácii s reálnymi číslami.

V programe organizátori venovali pozornosť prekladu Kralickej Biblie do českého jazyka. Dobu týchto udalostí sprítomnilo vystúpenie renesančnej hudby Corna Musica. V diskusii o Kralickej Biblii svoj vzťah k nej priblížili biskup Českobratskej cirkvi evanjelickej v Českej republike Pavel Pokorný a biskup Sliezskej evanjelickej cirkvi Tomáš Tyrlík.

Mnohí veriaci si všimli, že projekcia počas služieb Božích propagovala hlavne účinkujúcich modliacich sa alebo liturgujúcich, ktorých bolo vidno vo väčšej veľkosti než kríž na pódiu. Kým Lutherova reformácia poukazovala na to, že centrom služieb Božích nie je človek, ale Kristus, na tomto podujatí to boli ľudia a ich marketingová propagácia ako spíkrov. „Veď tu robili z našej drahej cirkvi firmu, nekládli dôraz na vieru, ale na seba samých,“ ozvala sa Lutherusu čitateľka, ktorej to pripomínalo predvolebný marketing v politike – cieľom, ako hovorí, je velebiť toho, kto sa má stať znova biskupom. Tomu zodpovedalo aj viditeľné úsilie navodiť dojem jednoty v cirkvi pred voľbami jediného kandidáta – normalizačného biskupa Eľka. Slušní a o očistu cirkvi bojujúci uchádzači boli dlhé roky vyraďovaní z práva byť volený, takže v najbližších voľbách veriacim zas predložia hlasovací lístok iba s jedným menom: Ivan Eľko. Hlasujúci na konventoch tak majú len mechanicky odovzdať svoj hlas bez náznaku demokracie, bez možnosti výberu.

Ďalší veriaci, ktorí po Evanjelickom dni kontaktovali Lutherus, vyjadrili rozčarovanie z toho, že organizátori nepozvali ani bývalých biskupov M. Klátika a M. Krivdu, ani generálnych dozorcov. „Toto je snaha o jednotu? Veď sa im dodnes nedokázali ospravedlniť za to, že mali vo všetkom pravdu, čo sa týka Reformaty a ďalších cirkevných káuz! Je to skutočne hanba, že s nimi nedokážu diskutovať, stretnúť sa ani im vrátiť kríže či titul emeritného biskupa, že sa vedia len súdiť v rozpore s Božím slovom a odvracať sa od názorových oponentov. Vedia sa len naoko prezentovať, akí sú úžasní, a farizejsky hovoriť o jednote a láske. Všetci vieme, že v realite je to presne naopak: sú plní pomsty a nenávisti,“ dodali veriaci.

Redakcia Lutherusu
Foto: Printscreen Lutherus

Predchádzajúca

Ďalšia

Odoslať komentár

Prosím Prihlásiť sa uverejniť komentár

error: Obsah je chránený!!