Evanjelici majú pochybnosti. Eľkovým výsledkom volieb neveria

Medzi veriacimi Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania sa šíria pochybnosti okolo výsledku volieb biskupa Ivana Eľka. Z cirkevných zborov sa ozývajú hlasy, ktoré tvrdia, že sčítavanie hlasov bolo zrejme sfalšované a počty upravené tak, ako sa vedeniu cirkvi hodilo.

„Sme si istí, že v našom cirkevnom zbore sme Eľka nezvolili,“ ozvala sa do redakcie čitateľka Lutherusu, ktorej sa už vlastný farár v minulosti vyhrážal, že ju nepochová, ak bude podporovať Spolok Lutherus a jeho periodikum. Preto si neželá byť menovaná, jej meno aj adresu však má redakcia k dispozícii. V priebehu posledných dní pred uzávierkou tohto čísla telefonovali aj ďalší veriaci z iných cirkevných zborov, ktorí majú rovnaké podozrenia ako ona.

Lutherus preto požiadal nelegitímne zvoleného generálneho biskupa Ivana Eľka o sprístupnenie volebných výsledkov, aby si cirkevné zbory mohli porovnať hlasovanie s výslednými listinami. Samotný Eľko sa tieňu podozrenia rozhodol čeliť po svojom: do stanoveného termínu redakcii neposlal nič, ani výsledné hlasovacie listiny nezverejnil na webovej stránke cirkvi. „Pre nás sú tým pádom skutočné výsledky volieb otázne. Pokiaľ nezverejnia počty, ako hlasovali jednotlivé zbory, ako to býva pri svetských voľbách, Eľko opäť nebude požívať dôveru biskupa, práve naopak, nedôvera bude ešte väčšia. Aj tu vidno, že naša drahá cirkev upadá po každej stránke,“ myslí si čitateľka. Podľa jej názoru sa prehlbujúci úpadok snažia prekryť rôznymi konferenciami a cirkevnými podujatiami, no tomuto vedeniu verí len malá hŕstka ľudí. To podľa jej slov dokazujú i tieto voľby, v ktorých Eľka volilo len 3,5-percenta evanjelikov a. v. „S takouto biednou podporou a ešte k tomu s pochybnosťami o výsledkoch volieb môže funkciu biskupa zastávať ozaj len Eľko. Iný biskup by s pokorou odišiel,“ myslia si viacerí veriaci, ktorí nazývajú vedenie ECAV a generálne presbyterstvo hrobármi cirkvi.

Kým iné cirkvi sa podľa ich slov usilujú o duchovné zaopatrenie a spásu, táto cirkev nemá o ľudí záujem. Sú presvedčení, že súčasné vedenie zaujímajú len peniaze. „Ak ich nedostanú, vyhrážajú sa nepokrstením, nepochovaním a pod. Alebo vezmú zboru farára, majetok, jednoducho ho zlikvidujú,“ trápia sa cirkevníci. Toto je misia súčasného vedenia ECAV – vytiahnuť od ľudí peniaze, ale starostlivosť o „duše“ žiadna. Nečudo, že veriaci už nie sú ochotní prispievať ani do ofier a zbierok, lebo lepšiu duchovnú útechu nájdu na stretnutiach s priateľmi ako vo svojich zboroch, kde sa dookola riešia len peniaze a platenie do „výpalníckeho“ fondu. Ostáva im tak iba trpký pocit arogancie zo strany tých, ktorí dnes kormidlujú cirkev ako nejakú firmu so zameraním na zisk. „Radšej pôjdem so svojimi problémami k psychológovi, ten ma aspoň vypočuje,“ povzdychla si staršia veriaca, ktorej budúcnosť cirkvi veľmi leží na srdci, no badá len smutnú perspektívu jej ďalšej existencie.

Redakcia Lutherusu
Foto: ma7/Szilárd Somogyi

Predchádzajúca

Ďalšia

Odoslať komentár

Prosím Prihlásiť sa uverejniť komentár

error: Obsah je chránený!!