Seniorkou Liptova a Oravy je opäť Katarína Hudáková. Jej kandidatúru do poslednej chvíle tajili

„Seniorálne presbyterstvo LOS ECAV poveruje predsedníctvo LOS vyhlásiť výsledok volieb seniora LOS zverejnením 19. septembra 2024 na webovej stránke LOS. Od zverejnenia plynie apelačná doba.“ Takéto uznesenie prijalo presbyterstvo Liptovsko-oravského seniorátu (LOS) na svojom zasadnutí 26. júna. Na základe tohto uznesenia vyhlásili, že seniorkou sa stala Katarína Hudáková.

Volebné konventy sa konali vo všetkých cirkevných zboroch a zúčastnilo sa na nich len 1 501 hlasujúcich. Z nich 1 398, teda 93,14 %, odovzdalo svoj hlas K. Hudákovej a 103 veriacich, ktorí sa volieb zúčastnili jej voľbu neschvaľuje.

Verejnosť tiež pred voľbami nemala možnosť sa dozvedieť, kto kandiduje na tento post – ani termín samotných volieb. Na webe seniorátu o tom informovali až po prvom volebnom termíne, teda v čase, keď už niektoré zbory mali konventy za sebou. „Konseniorka Hudáková sa asi domnievala, že médiá by mohli jej voľbu prekaziť. Môžem potvrdiť, ako raz z toho obvinila redakciu Posla, dnes Lutherusu, že sa vďaka medializovaným informáciám nestala biskupkou,“ uviedol jeden z farárov. Šéfredaktorka Lutherusu pokladá informácie ohľadom toho, že by sa média podieľali na jej nezvolení na post biskupky za bulvár, ktorý zrejme šírila samotná seniorka.

Faktom je, že Lutherus už predtým informoval, že K. Hudáková vyčkáva na obdobie, keď by mohla byť opätovne volená na post seniorky, keďže po dvoch volebných obdobiach už nemohla kandidovať. Preto sa nikto z farárov, podľa informácií z kandidačnej porady LOS, neodvážil kandidovať a uchádzať o tento post. Miesto seniora bolo neobsadené odvtedy, ako sa senior Stanislav Grega vzdal funkcie seniora a stal sa riaditeľom Edukačno-misijného centra na GBÚ.

„A tak, keď nie biskupka, aspoň seniorka,“ myslia si veriaci, ktorí dlhodobo vidia, že K. Hudáková sa nedokáže uspokojiť „len“ s pozíciou zborovej farárky a podľa nich prahne po vyššej funkcii.

Je zrejme pravda, že Hudáková berie nezvolenie za biskupku ako veľkú ujmu, s ktorou sa nedokáže zmieriť, uvažujú čitatelia Lutherusu, ktorých zaujíma, či saa seniorka Hudáková  stále usiluje o to, aby vylúčila členku svojho cirkevného zboru a šéfredaktorku Lutherusu z ECAV. Podľa šéfredaktorky je to smutné zistenie, keď domáci farár nemá ani kúska pokory. „Biblia hovorí o tom, že Ježišovi učeníci chceli mať tiež postavenie a funkcie, a pýtali sa, kto je najväčší v kráľovstve Božom. Ježiš ich však učí, že skutočná veľkosť sa nachádza v tom, že sme skôr bezvýznamní,“ uviedla šéfredaktorka.

Zároveň dodala, že toto nebiblické zmýšľanie je všade, aj pri po moci bažiacich farároch, ktorí utláčajú cirkevníkov. „Cirkev a farári majú žiť preto, aby  robili veľkým Krista, a nie preto, aby ich samých robili veľkými iní.  Zvestovať evanjelium znamená pokorne slúžiť a nie, že farár túži po funkciách – a ak ich nemôže mať, nenávidí svojich cirkevníkov,“ uviedla. Ako to bolo zrejme v prípade K. Hudákovej napríklad voči šéfredaktorke Lutherusu, ktorej sa chcela pomstiť iniciovaným disciplinárnym konaním, ktoré sa mohlo skončiť až vylúčením z ECAV.

Redakcia Lutherusu
Foto: nn

Predchádzajúca

Ďalšia

Odoslať komentár

Prosím Prihlásiť sa uverejniť komentár

error: Obsah je chránený!!